Ayurveda Nedir? Ayurveda Ne İşe Yarar?

Ayurveda Nedir? Ayurveda Ne İşe Yarar?

Geçmişi 3000 yıldan fazla olan ayurveda Hindistan’da geliştirilmiş olup tam vücut (tüm vücut) diyeti olarak adlandırılmaktadır. Sanskritçe bir terim olan Ayurveda , ayur (yaşam) ve veda (bilim) sözcüklerinden türetilmiştir. Yani kısaca Ayurveda ‘‘Yaşam Bilimi’’ demektir.
 
Anlamından da anlaşılacağı üzere Ayurveda diğer adıyla Ayurvedik Tıp, sadece bir diyet değil masaj, meditasyon, yoga gibi bedeni ve zihni bir bütün olarak gören yaşam tarzı uygulamalarından oluşmaktadır.
 
Hindistan'da binlerce yıl önce ortaya çıkan bir şifa sistemi olan Ayurveda, sağlığın zihin, beden ve ruh arasındaki dengeye bağlı olduğu fikrine dayanır.
 
Ayurvedik tıbbın asıl amacı hastalıklarla savaşmak değil sağlığı iyileştirmektir. 

Ayurvedik Kavramlar

 
Ayurvedik teoriye göre herkes beş elementten oluşur: hava, su, ateş, toprak ve uzay. Bu elementler vücutta birleşerek dosha adı verilen üç temel yaşam gücü ve enerji bileşenini oluştururlar. Bu üç temel enerji bileşeni sanskritçe vata dosha, kapha dosha ve pitta dosha olarak adlandırılmaktadırlar. Herkeste bu üç dosha karışımı bulunmasına rağmen biri diğerinden daha etkili ve güçlüdür.
 
Bir kişinin doshalarının dengesinin, bazı bireysel farklılıklarının ve hastalık olasılığının Ayurveda ile açıklandığı düşünülmektedir. Doshalarında denge olmayan kişilerde hayat enerjisinin ve doğal akışının kesintiye uğradığına inanılmaktadır.
 
Bu üç doshanın her biri farklı vücut işlevini kontrol etmektedir. Kısaca üç doshadan bahsedecek olursak ;
 
Vata Dosha : Uzay ve hava elementlerini temsil etmektedir. Temel vücut süreçleri olan nefes alma, dolaşım , hücre bölünmesi ve hareketi kontrol eder. Vata doshanın vücut alanları kalın bağırsak, pelvis , kemikler, deri, kulaklar ve uyluklardır. Etkili yani ana doshaları Vata olan kişilerin hızlı düşünen, zayıf, hızlı hareket eden, kaygı, kuru cilt ve kabızlığa duyarlı olduklarına inanılmaktadır.
 
Kapha Dosha : Su ve toprak elementlerini simgelemektedir. Sorumlu olduğu alanların güç, bağışıklık ve büyüme olduğuna inanılmaktadır. Kapha doshanın vücut alanları göğüs, akciğer ve omurilik sıvısıdır. Birincil doshaları Kapha olan kişilerin sakin oldukları, sağlam bir vücut yapısına sahip oldukları ve diyabet, obezite, sinüs tıkanıklığı ve safra kesesi sorunlarına duyarlı oldukları düşünülmektedir.
 
Pitta Dosha : Ateş ve suyun birleşimini temsil etmektedir. Hormonları ve sindirim sistemini kontrol ettiği düşünülmektedir. Pitta doshanın vücut bölgeleri ince bağırsaklar, mide, ter bezleri, deri, kan ve gözlerdir. Etkili doshaları pitta olan kişilerin ateşli bir kişiliğe, yağlı bir cilde sahip oldukları ve kalp hastalığı, mide ülseri, iltihaplanma, mide ekşimesi ve artrite duyarlı oldukları düşünülmektedir.
 
Ayurvedik tıpta, üç doshanın herhangi birinde bir dengesizlik meydana gelirse, hastalığın ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ayurveda tıbbı, hastalıkları diyet değişiklikleri, bitkisel ilaçlar ve egzersiz dahil olmak üzere birçok şekilde tedavi etmeye yöneliktir. Ayurveda felsefesine göre, hastalığı tedavi etmek için yoga, meditasyon, masaj gibi uygulamalar kullanabilirsiniz.

Ayurveda Ne İçin Kullanılır ?

 
Ayurvedik uygulamaları bazı kişiler sağlığı korumak, stresi azaltmak, esnekliği, gücü ve dayanıklılığı arttırmak için kullanmaktadırlar. Astım, yüksek tansiyon ve artrit gibi rahatsızlıkları olan kişiler için yoga ve meditasyon gibi uygulamaların yararlı olacağı düşünülmektedir.
 
Ayurveda, sağlığı korumak ve hastalıkları tedavi etmek için uygun beslenmeyi vurgular. Bitkisel ilaçlar kişinin dosha tipine göre reçete edilir.

Ayurvedik Değerlendirme Nasıl Yapılır ?

 
Bir Ayurveda pratisyeni tarafından yapılacak olan ilk değerlendirme bir saat ve daha fazla sürebilmektedir. Değerlendirmede sağlığınız, diyetiniz ve yaşam tarzınız hakkında ayrıntılı sorular sorulmaktadır. 
 
Bir Ayurveda pratisyeni, vücudunuzda dengesiz olabilecek bölgeleri tespit edebilmek için dil, deri, dudak, tırnak ,gözleriniz ve 12 farklı nabız noktanızı tespit ederek değerlendirme yapmaktadır.
Değerlendirmeler sonucunda doshas dengeniz ve baskın doshanız belirlenerek uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Tedavi Planları

 
Bir Ayurveda pratisyeni ile yapılan değerlendirmeden sonra, uygulayıcı tipik olarak diyet, egzersiz, şifalı bitkiler, yoga, meditasyon ve masaj dahil olmak üzere kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturur. Tedavi planında genellikle bir veya iki doshayı dengeye getirmeye odaklanılır.
 
• Diyet: Bir kişinin doshalarını dengelemek için özel bir diyet önerilebilir. Her dosha'yı dengelediği düşünülen yiyeceklerin listesi ve tüketmeniz gereken yiyecekler verilir.
• Temizleme ve detoksifikasyon: Ayurveda pratisyenleri tarafında oruç, lavman, diyet ve vücut bakımı yoluyla temizleme ve detoksifikasyon yapılmaktadır.
• Bitkisel ilaç: Yine pratisyenler tarafından verilen ayurvedaya uygun çeşitli ot ve baharatlar ile uygulanır.
• Yoga / Meditasyon / Egzersiz: Ayurvedik uygulayıcınız doshalarınızı dengelemek için tasarlanmış özel bir hareket ve meditasyon planı oluşturacaktır.
• Masaj ve vücut bakımları: Ayurvedik tıbba uygun özel otlarla hazırlanmış ılık yağlarla masaj uygulaması 
• Bitkisel çay: Ayurveda danışmanınız tarafından, birincil dosha'nıza göre günlük içmeniz için formüle edilir.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı