Dengeli Beslenme Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Dengeli Beslenme Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Kilo vermeye çalışan herkesin çok çabuk kilo kaybetmek istemesi doğaldır. Ancak yavaş yavaş ve istikrarlı bir şekilde kilo vermek, hem kilo kaybındaki başarı oranını hem de verilen kiloların uzun vadede korunmasında daha başarılıdır. Sağlıklı kilo kaybı sadece bir "diyet" veya "programdan" ibaret değildir. Günlük yeme ve egzersiz alışkanlıklarında uzun vadeli değişiklikleri içeren ve devamlılığını sağlayan bir yaşam tarzıdır. Kısaca dengeli beslenme alışkanlığı olarak da isimlendirilebilir.
 
Ayrıca sağlıklı kilo kaybı, kilonuzu kolay yönetmenize de katkıda bulunur.

Dengeli Beslenme Nedir ?

 
Sağlıklı kilo kaybının dengeli beslenmekten oluştuğunu az önce belirtmiştik. Şimdi dengeli beslenmek ve dengeli beslenmenin öneminden bahsedeceğiz.
Dengeli bir diyet, vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. İhtiyacınız olan beslenmeyi elde etmek için günlük kalorilerinizin çoğu aşağıdaki besin gruplarını içermelidir:
 
• Taze meyveler
• Taze sebzeler
• Kepekli tahıllar
• Baklagiller
• Fındık
• Yağsız proteinler
 
Tüm bu besin gruplarından gün içerisinde ne kadar tüketileceği kişinin boyuna, yaşına, cinsiyetine ve gün içerisindeki aktivitelerine göre değişiklik göstermektedir. 
 
Dengeli beslenme olmadan vücudunuz hastalığa, enfeksiyona, yorgunluğa ve düşük performansa daha yatkındır. Bu etkilerin yanı sıra sağlıksız beslenme hepimizin bildiği gibi kalp hastalığı, diyabet, felç, kanser gibi rahatsızlara da neden olmaktadır.
Bu nedenle dengeli beslenme ve yavaş ama sağlıklı kilo kaybı oldukça önem teşkil etmektedir.

Dengeli Beslenmek İçin Ne Yenmeli ?

 
Dengeli bir diyet için 7 temel faktör vardır : 
 
• Karbonhidrat
• Protein
• Yağlar
• Lif
• Vitaminler
• Mineraller
• Su
 
Bu 7 temel faktörünü aşağıdaki besin gruplarından vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir.
 
Meyveler : Besleyicidirler ve tatlı krizlerinizin önlenmesinde etkilidirler.
Sebzeler : Temel vitamin,mineral ve antioksidanların önemli kaynaklarındandırlar. Farklı vitamin ve mineraller için farklı renklerde sebzeler tüketmeye özen gösterin.
Tahıl Ürünleri : Ek vitaminler, mineraller ve lif sağlarlar. Beyaz ekmek, makarna,pirinç gibi besinlerin yerini tam tahıllı ürünlerle değiştirmeniz sağlığınızı oldukça iyileştirecektir.
Proteinler: Uzun süre tok tutma ve diğer tüm işlevlerinin yanı sıra yara iyileşmesi, kas sağlığı ve gelişimi için gerekli olan birincil temel besin grubudur. 
Süt ve süt ürünleri : Protein, kalsiyum, D vitamini gibi temel besin gruplarını sağlarlar. Ayrıca yağ içermektedirler.
Yağlar : Enerji ve hücre sağlığı için gereklidirler. Ancak fazla tüketimleri kilo alımına neden olabileceğinden sınırlıdır ve sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Çiğ fındık, çiğ badem,ceviz,zeytin, zeytinyağı vb. sağlıklı yağ örnekleri arasındadır.
Su : Su olmadan vücut depolanmış yağları ve karbonhidratları uygun şekilde parçalayamaz. Bu nedenle gün içerisinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda su tüketmek yağ yakımı için çok önemlidir. Ayrıca su, doğal bir iştah kesicidir, vücuttan atıkların atılmasına yardımcı olur ve kalori yakımını arttırır.
 
Sonuç olarak; 
 
Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı dengeli beslenmeden geçmektedir. Dengeli beslenme ise; gün içerisinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu 7 temel faktör olan karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin, mineral, su bileşenlerini almanız gereken kalori miktarında tüketmenizden oluşmaktadır.
Her zaman tavsiye ettiğimiz üzere tüm bunlara ek olarak günlük egzersiz uygulamaları kilo kaybınızı hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı