Ruh Sağlığınızın Korunmasına Yardımcı Olan, Stresi Azaltan Beş Vitamin

Ruh Sağlığınızın Korunmasına Yardımcı Olan, Stresi Azaltan Beş Vitamin

Çağlar boyunca insanlar zihinsel sorunları önlemek ve iyileştirmek için doğal besinler kullandılar ve bunu artık dedelerimiz değil bilim söylüyor! Bu vitaminleri günlük beslenmenize eklemenin zihinsel sağlığınıza nasıl fayda sağlayabileceğini, stresi azaltan vitaminleri bu yazımızda sizler için anlattık.
Ne yediğimizin fiziksel sağlığımızı ve refahımızı nasıl etkilediği konusunda daha bilinçli hale gelirken, yediklerimizin beynimize faydası olduğunu nadiren düşünürüz.
Organlarımız gibi beynimiz de etkili bir şekilde çalışabilmek için belirli vitaminlere ihtiyaç duyar; Beyninizi uzun bir süre bunlardan yoksun bırakırsanız, çeşitli zihinsel bozukluklar yaşamaya başlayabilirsiniz. Üzgün veya yorgunsak, bunun bir senaryo veya davranıştan kaynaklandığını düşünmek kolaydır ve nadiren bir çare veya önleyici olarak yemeğimize bakarız.

B Vitamini

 
B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 ​​​​(piridonksin), B7 (biyotin) ve B9 (folat) dahil olmak üzere tüm B vitaminleri gıdalardan gelen enerji, önemli moleküller oluşturma ve serotonin gibi nörotransmitterlerin metabolizmasını kontrol etme gibi fonksiyonlarda etkilidir. Bu etkilerin üzüntü, stres ve yaşa bağlı zihinsel bozulma semptomlarını azalttığı araştırmalarca gösterilmiştir.
Özellikle niasinin, düzenli miktarlarda alındığında uzun süreli depresyon ve şizofreni hastalarında faydalı yararları olduğu bulunmuştur.
Ispanak, brokoli, şalgam ve pancar gibi birçok sebze B vitaminleri açısından güçlüdür. Tek istisna, esas olarak balık, et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunan B-12'dir. Vegansanız, B-12 vitamini hapları almayı düşünebilirsiniz.

Selenyum

 
Selenyum, en önemli antioksidanlardan biri olarak yalnızca bağışıklık sistemine faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda iltihapla savaşır ve iyi bilişsel işlevi destekler.
Brezilya fındığı, fındık başına 68 ila 91 mcg arasında değişen, herhangi bir gıda maddesi içinde en yüksek selenyum konsantrasyonunu içerir. Bu, günlük 200 mg selenyum ihtiyacınızı karşılamak için sadece bir veya iki kuruyemişe ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.  Selenyum daha büyük miktarlarda zehirli olduğu için 400 mg'ın üzeri riskli kabul edilir.
Araştırmaya göre, özellikle genç bireylerde düşük selenyum seviyeleri, artan depresyon riskiyle ilişkilendirilmiştir. Aşırı selenyum seviyeleri de olumsuz sonuçlara neden olurken, diyetlerinde yeterince selenyum tüketen hamile kadınların başka bir çalışmada doğum sonrası depresyon geliştirme riski önemli ölçüde azaldığı görülmüştür.

D Vitamini

 
D vitamini, zihinsel sağlığımızı sürdürmek için gereklidir ve kış ayları boyunca ruh halimizde yaşadığımız düşüşe katkıda bulunabilir.
D vitamini eksikliği depresyon ve diğer akıl hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir, bu nedenle yeterince almamızın kritik olduğunu söylemek yanlış bir söylem olmaz.
Hepimiz D vitamininin en iyi kaynağının güneş olduğunu biliyoruz, ancak özellikle kış aylarında her zaman güneş ışığı görmemiz mümkün değildir. Bu nedenle, güneş ışınlarını doğal olarak alamıyorsanız, D vitaminini diyetinize ek olarak eklemeniz çok önemlidir.
D vitamini takviyeleri doğal sağlık mağazalarından, eczanelerden ve süpermarketlerden satın alınabilir. Pek çok ekmek, tahıl ve süt artık yeterli miktarda iyi madde aldığımızdan emin olmak için D vitamini ile güçlendirilmeye başlamıştır.

Magnezyum

 
Magnezyum, insan sağlığının birçok alanı için gereklidir. Vücutta yaklaşık 300 ayrı enzim reaksiyonunun oluşmasına neden olur. Sinir iletimi, kas kasılması, kan pıhtılaşması, enerji üretimi, beslenme metabolizması, kemik ve hücre oluşumu vb. için gereklidir.
Magnezyum "stres panzehiri" olarak adlandırılmıştır. Magnezyum seviyelerindeki azalma, stres tepkisinin yan ürünleri olan adrenalin ve kortizolü yükselttiği yapılan birçok araştırmada bulunmuştur.
Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Kanada gibi batı ülkelerinde yapılan araştırmalara göre, nüfusun en az yarısı magnezyum bakımından düşüktür ve bu magnezyum ıspanak, lahana, pazı, kabak çekirdeği, yoğurt ve bademde kabul edilebilir seviyelerde bulunabilir. Günlük önerilen miktar 400-420 mg'dır.

Zerdeçal

 
Bir kök sebzesi olan zerdeçal, çok sayıda beslenme ve sağlık avantajı sağlar. Güçlü terapötik niteliklere sahip biyoaktif bileşenlerin yanı sıra doğal bir anti-inflamatuar ajan olan kurkumin içerir.
Sağlık yararlarının yanı sıra zerdeçalın melankoli, kaygı, ruh hali değişimleri ve DEHB için de yararlı bir besin olduğu bulunmuştur. Bunun, zerdeçalın beyinde bulunan önemli bir yapısal lipid olan ve işlevi için gerekli olan DHA'nın biyoyararlanımını iyileştirmesinden kaynaklandığı varsayılmaktadır.
Zerdeçal kök olarak, körilerde veya çorbalarda kullanılacak bir toz olarak veya çay olarak kullanılabilir, bu yüzden yeterince tüketmek için birçok kullanabileceğiniz alan vardır.
 
Vitaminlerin ciddi akıl hastalıklarını önleyebileceğini veya iyileştirebileceğini iddia etmiyoruz, önemli bir probleminiz varsa sağlık kuruluşlarına müracat etmenizi ve doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak bu yiyecekleri diyetinizde bulundurmak, özellikle sık egzersizle birlikte sağlıklı bir genel beyin işlevine sahip olmanıza yardımcı olabilir.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı