Terlemek Daha Çok Kalori Yakar mı? Sporda Terlemek Şart mıdır?

Terlemek Daha Çok Kalori Yakar mı? Sporda Terlemek Şart mıdır?

Terleme yaptığınız antrenmanın ne kadar yoğun olduğu veya kaç kalori yaktığınızla ilgili bir olay değildir. Atılan ter vücudun ne kadar iyi çalıştığını değil, sıcaklığın dengelenmeye çalışıldığını gösterir.
 
Egzersizlerin bizi neden terlettiğini, aynı antrenmanda herkesin farklı yoğunlukta terlemesinin nedenlerini ve terlemenin antrenman başarısını belirlemede neden tek kriter olmadığını sizler için açıkladık.
 

Neden Yüksek Yoğunluklu Egzersizlerde Terliyoruz?

 
Yüksek kalori yakmaya ve kilo vermeye yönelik egzersizlerde yoğun şekilde terlendiği gözlemlenir. Çünkü yağ yakımı metabolik bir olaydır ve egzersiz sırasında vücut ihtiyacı olan enerji birimlerini üretmek için karbonhidratları ve yağları parçalamakta, bu parçalanma vücut ısısını arttırmakta, beyin bunu otomatik olarak algılamakta ve terleme zamanının geldiğini anlamaktadır. Üretilen ter, cilt yüzeyindeki ısıyı alarak buharlaşmaktadır ve vücudun dış yüzeyinde sıcaklık düşüşü sağlanmaktadır. Yani kısaca, vücut ısıyı dengelemek için terlemektedir.
 

Neden Herkes Aynı Egzersizde Aynı Şekilde Terlemez?

 
Ne kadar terlediğiniz pek çok faktöre göre değişir:
 
• Genetik yatkınlık
• Ortamın sıcaklığı
• Mevsim
• Yaş
• Kişinin egzersize ne kadar alışık olduğu
• Vücut ağırlığı
• Terlemeye neden olan bir rahatsızlığın olması
 
gibi etmenler nedeniyle kişilerin aynı egzersiz programı için verdiği terleme yanıtı değişkenlik gösterir. 
 
Farklı kilolardaki kişiler aynı egzersizi uyguladığında daha ağır olanı hareketi tamamlamak adına daha yoğun çaba sarf ettiği için daha yoğun miktarda enerjiye ihtiyaç duyar. Yakılan enerji kaynakları vücudun ısısını arttırdığından, kilosu fazla olan kişi daha çok terler. Vücudun egzersizlere alışması ve sıcaklığı düzenleme konusunda daha başarılı olmasıyla birlikte terleme zamanı ve oranı da dengelenmektedir.
 

Daha Çok Terlemek Daha İyi Bir Antrenman mı Demektir?

 
Terleme vücut tarafından yakılan enerji kaynaklarının oluşturduğu ısıyı soğutma sistemidir ve antrenmanın daha etkili, daha faydalı veya daha yoğun olduğu anlamına gelmez. Vücudun iç ısısının yükselmesine neden olan faktör, yani yapılan egzersizin kendisi, tüm antrenmandan alacağınız faydaları belirleyen etken olmaktadır.
 
Egzersizleri faydalı ve değerli kılan pek çok bileşenden bahsedilebilir. Yapılan egzersiz türüne, şiddetine veya süresine bağlı olarak görülen fayda, edinilen kazanç veya yakılan kalori değişmektedir. Örneğin ağırlık kaldırırken kardiyo egzersizlerine göre daha az terlemek, kardiyonun ağırlık egzersizlerinden daha fazla kalori yaktığı ya da daha faydalı olduğu anlamına gelmez. Bir diğer örnekte de yüzme antrenmanları sırasında kişi terlemez veya teri dışarıdan gözlemlenemez ancak bu durum yüzmenin ne kadar faydalı olduğunu değiştirmez. Çünkü terleme bir egzersizin başarılı olduğuna dair tek başına yeterli bir ölçüt değildir.
 

Terlemek Kilo Verdirir mi?

 
Terletme etkisine sahip termal giysiler veya saunalar, tartıda anlık kilo kaybı görmenizi sağlayabilir. Ayrıca yoğun şekilde terlediğiniz bir antrenmandan sonra da tartıya çıktığınızda hafiflediğinizi görebilirsiniz. Ancak terlemek, kilo vermek için tek başına yeterli değildir. Bu farkın nedeni yakılan yağ değil, kaybedilen su olmakta, su veya başka bir sıvı tüketmeniz halinde bu farkın yeri hemen doldurulacak ve kilo eski değerine dönecektir. Bu gibi yoğun terleme nedeniyle fazla su kaybedilmesi durumlarında vücudun elektrolit dengesi bozulmakta, su ve diğer sağlıklı sıvılarla terlemenin telafi edilmesi gerekmektedir.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 1 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

{{ yorum.yazan }}
Cevapla
{{ cevap.yazan }}
Yukarı