Kendini Hep Yorgun Hissedenler İçin İpuçları!

Kendini Hep Yorgun Hissedenler İçin İpuçları!

Hızlı tempolu yaşamlarımız,sağlık, iş, aile, arkadaşlar ve aradaki her şeyin sürekli hayatımızı meşgul etmesi ile pek çoğumuzun yorgunluk ve hatta tükenme dönemleri yaşaması şaşırtıcı değildir.
Bu düşük enerjili anları veya günleri yaşarken, nasıl hissettiğiniz konusunda yalnız olmadığınızı bilin. Yeniden şarj etmek, desteğe ulaşmak, dinlenmeye ve sizi tekrar sizin gibi hissettiren şeylere öncelik vermek için biraz zaman ayırın.
Zaman zaman yorgun hissetmek normal olsa da, sürekli kendinizi yorgun hissetmeniz bazı değişiklikler yapmanız için bir işaret olabilir. Her zaman yorgun hissetmek, hayatınızdan tam olarak zevk almanın önüne geçebilir ve sizi istediğiniz şeyleri yapmak için ihtiyaç duyduğunuz enerjiden mahrum bırakabilir.
Siz de kendinizi hep yorgun hissediyorsanız, sizler için derlediğimiz bu çözümleri uygulayarak eski gücünüze ve enerjisine sahip olabilirsiniz.

Uykusuzluk

 
Uyku dediğimizde, sadece yatakta geçirilen zamanı kastetmiyoruz, her gece 7-9 saat dinlendirici bir uyku çekmeyi kastediyoruz. Uyurken, vücudunuz hücreleri onarmak ve yenilemek ve büyüme hormonlarını serbest bırakmak gibi enerjinizi artırmanıza yardımcı olacak birçok önemli işlemi gerçekleştirir.
Sürekli olarak uykunuzla ilgili sorun yaşıyorsanız, en iyi çözüm şekli hakkında tavsiye almak için doktorunuzu görmek en iyisidir. Sık sık gece geç saatlere kadar dışarıda olmak, telefonunuzda saatlerce vakit geçirmek veya yatmadan önce televizyon izlemek bu yorgunluğun ve uykusuzluğun sebebi olabilir.

Daha İyi Uyku İçin İpuçları

 
1. Uyumadan en az bir saat önce telefonunuzu kapatın (veya sessiz olarak açık bırakın ve yatağınızdan uzakta bir yerde şarj edin).
2. Karanlık bir sorunsa (özellikle vardiyalı çalışıyorsanız), göz maskesi takın veya yatak odanızda karartmalı perde kullanın. Uykunuz çok hafif ise kulak tıkaçları da yardımcı olabilir.
3. Yatmadan önce sizi rahatlatacak şeyler yapın. Örnek olarak; yastığınıza sakinleştirici lavanta koymak, papatya çayı gibi yatıştırıcı bir sıcak bitki çayı içmek, ılık bir banyo yapmak veya biraz meditasyon yapmak olabilir.
4. Hayat yoğunluğunuz buna izin veriyorsa, vücudunuzu yatma ve uyanma için düzenli zamanları olan bir rutine sokun.
5. Kafein alımınızı azaltın veya öğleden sonra kafein içmeyi bırakın.
6. Egzersiz programınızı deneyin ve sizin için en uygun zamanı bulun. Öğleden sonra veya akşamın erken saatlerinde egzersiz yapmak birçok insanın daha iyi uyumasına yardımcı olur, ancak geceleri egzersiz yapmak da bazı insanların uyku kalitesini kötü yönde etkileyebilir.
7. Magnezyum gibi bazı takviyeler uyku sorunlarına yardımcı olabilir. Doktorunuzdan veya sağlık uzmanınızdan tavsiye isteyin.

Stres

 
Bol miktarda uyusanız ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürseniz bile, çok fazla stres altındaysanız enerjiniz hala düşük seviyelerde olabilir. 2017’de yapılan bir araştırma, işle ilgili stresin sürekli olarak yorgunluk ile ilişkili olduğunu ve stresin uykunuzun kalitesini etkileyebileceğini göstermiştir.
Ancak stres sadece işte olanlarla sınırlı değildir. İlişkileriniz, ekonomik durumunuz, sağlığınız (hem fiziksel hem de zihinsel) ile ilgili zorluklarla, ev taşımak veya kayıp yaşamak gibi hayatınızdaki belirli stresli olaylarla tetiklenebilir.

Stresi Azaltmanın 5 Yolu

 
1. Stresinizi her alanda kontrol edebilmek için işiniz, ilişkileriniz ve yaşam tarzınız gibi hayatınızın farklı alanlarına çekidüzen vermeniz gerekir.
2. Hayatınızın size çok fazla strese neden olan herhangi bir alanı varsa, yapabileceğiniz değişiklikleri düşünün.
3. Yoga, meditasyon, günlük tutma, sıcak banyolar veya müzik dinleme gibi vücudunuzu ve zihninizi rahatlatan düzenli olarak yapabileceğiniz aktiviteleri bulun.
4. Mümkünse, e-postalarınızı çalışma saatleri dışında kontrol etmemek veya izin günlerinizde iletişim kuramamak gibi işinizle ilgili bazı sınırlar belirleyin.
5. Vücudunuzu her gün enerjik hissetmenizi sağlayacak şekilde hareket ettirin veya her gün biraz terleyecek kadar hareket etmeye özen gösterin!

Besin Eksiklikleri Veya Düşük Beslenme

 
Vücudunuzu nasıl beslediğiniz enerji seviyelerinizi direkt olarak etkiler ve besin eksiklikleri genellikle yorgunluğun en yaygın nedenlerinden biridir. Özellikle demir (hücrelerinize oksijen taşımak için gerekli olan), D vitamini veya B vitaminleri eksiklikleri yorgunluğun altında yatan sebep olabilir.
Vejeteryan veya vegan bir diyet sürdürüyorsanız, demir seviyenize dikkat etmeniz yorgunluğunuzun sebebini bulmak için çok önemlidir.
Düşük enerji, vücudunuzu besleyecek kadar yemek yememenin veya besin değeri düşük olan yiyecekleri seçmenin bir sonucu olabilir. Yüksek şeker içeriğine sahip yiyeceklere ulaşmak size hızlı bir enerji artışı sağlayabilse de, uzun vadede vücudunuzda yorgunluk hissetmenize sebep olacaktır..

Enerjinizi Artırmanıza Yardımcı Olacak Beslenme İpuçları

 
1. Buzdolabınızı ve kilerinizi besleyici yiyeceklerle dolu tutun.
2. Diyetinizin; besin değeri yüksek besinler ve sürekli enerji için bol miktarda meyve ve sebze, yağsız protein, sağlıklı yağlar ve kepekli tahıllar içerdiğinden emin olun.
3. Tek düze beslenmek yerine çeşitli ama sağlıklı yiyecekler yiyerek her türlü besini vücudunuza almaya çalışın.
4. Çok hareket halindeyseniz, yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
5. Düzenli yemek yiyin. Öğün atlamaktan kaçının.
6. Vücudunuzun her yemekten önce ve sonra nasıl hissettiğine dikkat edin. Herkes farklıdır ve bu durum vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu anlamanın en etkili yoludur.
7. Alkol tüketiminizi sınırlayın, çünkü alkol sizin yorgun hissetmenize neden olabilir.
8. İyi besleniyorsanız ve hala açıklanamayan yorgunluk yaşıyorsanız, besin seviyenizi kontrol etmek için doktorunuzdan kan testi isteyin.
9. Herhangi bir alerjiniz varsa, dengeli bir diyet yediğinizden emin olmak için alternatifler hakkında doktorunuzla konuşun.
10. Bitki bazlı bir diyetiniz varsa, demir ve B12 gibi besinler için takviyelere ihtiyacınız olabilir. Doktorunuza danışın.

Yetersiz Su İçmek

 
Bir araştırmaya göre, susuz kaldığınızda daha fazla yorgunluk yaşadığınızı ve daha az uyanık olduğunuzu sürekli olarak bulunmuştur. Son çalışmalar ayrıca yeteri kadar su içmenin daha iyi uyumanıza, bilişsel işlevi geliştirmenize ve size daha fazla dayanıklılık sağlamanıza yardımcı olabileceğini de bulmuştur.
Birçok ulusal sağlık rehberi, günde en az 2 litre su içmenizi önerir. Daha sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, çok terliyorsanız veya düzenli egzersiz yapıyorsanız daha fazlasına ihtiyacınız olabilir.

Susuz Kalmamak Ve Enerjik Kalmak İçin İpuçları

 
1. Güne büyük bir bardak su ile başlayın.
2. Düzenli olarak içtiğinizden emin olmak için yanınızda bir su şişesi bulundurun.
3. İdrarınız berrak veya soluk sarı olmalıdır. Koyu renkli idrar dehidrasyonun bir işaretidir.
4. Çok terliyorsanız, baş dönmesi, kabızlık veya baş ağrısı yaşıyorsanız su alımınızı artırın.
5. Sudan hoşlanmıyorsanız, bitki çayı içmeyi, suyunuza limon suyu, narenciye veya salatalık dilimleri eklemeyi deneyin.

Egzersiz: Çok Fazla Veya Yetersiz Yapmak

 
Egzersiz ve enerji bir sarkaç gibidir. Bir yöne çok fazla yüklenirseniz ve hareketsiz bir yaşam tarzı yaşarsanız, muhtemelen uyuşuk ve yorgun hissedeceksiniz. Diğer tarafa çok fazla yüklenirseniz ve yeterince dinlenmeden aşırıya kaçarsanız, tükenmişlik ve tükenme riskinizi artırırsınız.

Egzersiz İle Enerjik Hissetmek İçin İpuçları

 
1.  Vücudunu her gün hareket ettirin. Bazı günler bu kuvvet antrenmanı olabilir, diğer günler yürüyüş veya yoga olabilir.
2.  Gerçekten zevk aldığınız bir egzersiz stili veya egzersiz rutini bulun.
3.  HIIT antrenmanlarını seviyor musunuz? Vücudunuzun iyileşmesine izin vermek için her gün yapmaktan kaçının ve rutininize dinlenme günleri ekleyin.
4.  Kuvvet antrenmanı yapıyorsanız, her gün aynı kasları çalıştırmak yerine farklı kasları çalıştırarak bir önceki antrenmanınızda çalıştırdığınız kasların dinlenmesine izin verin.
5.  Her hafta en az 1-2 dinlenme günü geçirin.
6.  Sürekli ağrı hissediyor veya yorgun hissediyorsanız, daha fazla dinlenin veya egzersizlerinizin yoğunluğunu azaltın.
7.  Fitness yolculuğunuza yeni başlıyorsanız veya uzun bir moladan dönüyorsanız, kısa yürüyüşler veya hızlı egzersizlerle küçük başlayıp yoğunluğu kademeli olarak artırın.

Hastalık, Sağlık Koşulları Ve İlaçlar

 
Hastaysanız veya iyileşiyorsanız, sakin olun ve dinlenmeye odaklanın. Yorgunluk da Covıd-19'un sık görülen bir belirtisidir, bu nedenle zindeliğe geri dönmek için dinlenmeye vakit ayırın.
Bazı ilaçlar da yorgunluğa neden olabilir, bu nedenle yan etkilere bir göz atın. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ve sürekli yorgun hissediyorsanız doktorunuzla konuşun.
Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdüğünüzü, stresinizi yönettiğinizi, iyi uyuduğunuzu ve açık bir açıklama yapmadan hala yorgun hissettiğinizi düşünüyorsanız, başka bir şey olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuzu görmek her zaman en iyisidir.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı