Günlük Yapacağınız 60 saniyelik Plank Vücudunuzda Gerçekleşecek 7 Harika Değişim

Günlük Yapacağınız 60 saniyelik Plank Vücudunuzda Gerçekleşecek 7 Harika Değişim

Modası geçmeyen temel egzersizlerden biri olan plank egzersizi herhangi bir ekipman gerektirmeden karın ve kalça kasları yoğun çalıştıran bir egzersizdir. Günde sadece 60 saniye plank pozisyonunda durarak düzgün bir vücut formuna sahip olabilirsiniz.
 

Plank Hareketi Nedir? Doğru Form Nasıl Yapılır?

- Plank pozisyonu için öncelikle yüz üstü yatın.

- Tıpkı şınav pozisyonundaki gibi elleriniz yerine dirsekleriniz 90 derece olacak şekilde omuzlarınızın hemen altında hizalayın.

- Ayak parmaklarınızı şınav pozisyonundaki gibi kıvırarak bacaklarınızdan güç alın.

- Bu esnada kalçanızı biraz içeri çekerek karın kaslarınızı sıkın.

- Bu pozisyonda kalçanız ve başınız aşağı-yukarı oynamamalı omurganızın düz bir şekilde durmalıdır.

- Bu esnada karın kaslarınızın kasılma şiddetini artırmak için karın kaslarınızı sıkmalısınız.

- En az 60 saniye olacak şekilde bu pozisyonda durabildiğiniz kadar bekleyin.

Tek Egzersiz Birden Çok Fayda

- Plank pozisyonunda durarak boyun, biceps, omuz kaslarınızın gerildiğini ve fark edeceksiniz. 

- Plank egzersizi kişinin temel kuvvetini artırarak başta şınav olmak üzere farklı egzersizlerdeki performansın artmasına fayda sağlar. 

- Kol kaslarını geren ve bicepslerin dayanıklılığını artıran plank egzersizi aynı zamanda antrenmanlarda göz ardı edilen kalça kasılarının uyarılmasını ve gelişmesinde büyük pay sahibidir.

- İyi bir postüre ulaşmanıza yarar sağlayan plank egzersizinin en önemli faydalarından biri de tüm bu gelişimi kısa sürede sağlamasıdır. 

 
Günde ayıracağınız 60 saniye ile bu faydaları hissedeceksiniz.
 

Her Gün Plank Yapmaya Başladığınızda Meydana Gelen 7 Şey

- Enine abdominis, rectus abdominis, oblik kası ve kalça kasları vücudunuzun kuvvetlenmesine, kalçaların sıkılaşmasına ve sixpack kaslarının belirgin bir hal almasına yardımcı olur.

- Vücudunuzdaki kasların daha esnek ve uzun süreli kasılmalar sebebi ile daha güçlü olacağından olası sakatlıkların önüne geçmektedir.

- Omuz düşüklüğü ve benzeri duruş bozuklukları olan insanların omuz, sırt ve kalça kaslarını geliştirdiğinden dolayı iskeleti destekler ve daha dik durmaya yardımcı olur.

- Plank egzersizinde 60 saniyelik bir bekleme süresinde 10 kalori yakabilirsiniz. Bu durum birçok spor aktivitesinde yaktığınız kalorinin çok üzerindedir.

- Kasların dayanıklılığını artıran plank egzersizi daha sıkı ve fit bir vücuda kısa sürede ulaşmanıza olanak sağlar.

- Sırt ve bel ağrıları şikayeti olan kişiler için doğru formda plank, kısa sürede bu tip ağrılardan kurtulmanıza olanak sağlar.

- Dakikada yakılan kalori sebebi ile plank egzersizi metabolizma hızınızı artırmak da en çok faydayı göreceğiniz egzersizlerin başında gelir.

Plank  Egzersizi Çeşitleri

Plank egzersiz çeşitleri genel olarak aynı kas bölgelerini çalıştırsada her çeşit farklı bölgelere daha fazla baskı uygulayarak o alandaki kasların daha fazla kasılmasına ve gelişmesine olanak sağlıyor.
 

Dirseklerin Üzerinde Plank

Dirseklerin üzerinde plank, plank egzersizleri içindeki temel pozisyondur. Aynı anda birden fazla kas grubunu çalıştıran bu pozisyonda başlangıç olarak 30 saniye ile başlamalı ve ileriki günlerde minimum 60 saniye hedeflenmelidir. 
 
 

Ellerin Üzerinde Plank

Ellerin üzerinde plank pozisyonunda biceps kaslarına daha fazla yük bindiğinden kol kaslarını daha yoğun çalıştırır ve yük omuzlarda göğüslere geçeceğinden göğüs kaslarıda bu pozisyonda daha fazla hissedilecektir.
 

Yan Plank (Side Plank)

Yan pozisyondaki plankta ise elinizi yada dirseğinizi kullanabilirsiniz. Bu pozisyonda ağırlık göğüslerden ziyade omuzlarda kalır. Bu pozisyonda en çok çalışan kaslar ise external oblik olarak ifade edilen kaburga yan kasları ve oblik kaslarıdır.
 

Diz Üstünde Plank (Kneeling Plank)

İlk etapta dirsek üzerinde yada el üzerinde plank pozisyonunda durmakta zorlananlar için tavsiye edilen diz üstünde plankta vücut ağırlığının neredeyse yarısı zemin ile temas ettiğinden zorlayıcılığı daha düşüktür.
 

Ayaklar Yüksekte Plank (Decline Plank)

Ayakların yüksek bir noktada konuşlandırıldığı decline plank pozisyonunda omuz ve göğüs kasları daha aktif olur. Alt karın kasları diğer plank çeşitlerine nazaran daha az uyarılır.
 
 
Eğer dirsekler üzerinde plank egzersizinde zorlanıyorsanız önce dizleride zemine yerleştirdiğiniz plank çeşidi ile başlayın ve plank hareketinde orta seviyeye geçtikten sonra plank çeşitlerinden 2-3  tanesini kombin ederek hergün yapmaya devam edin.

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı