Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç Diyeti) Nedir? Nasıl Yapılır?

Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç Diyeti) Nedir? Nasıl Yapılır?

 
Sonu gelmez diyetleri denemekten sıkıldıysanız ve artık beslenme düzeninizi sağlıklı hale getirip sıkı kısıtlamalardan kurtulmaya karar verdiyseniz aralıklı oruç diyeti tam size göre.

Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç Diyeti) Nedir?

 
Bir beslenme düzeni olan Intermittent Fasting belirli aralıklarla yemeye izin veren bir beslenme türüdür. Yemek yenmesine izin verilmeyen saatler sebebi ile türkçeye çevirirken oruç kelimesini almıştır.
 
Oruç gibi su ve benzeri kalorisi olmayan içeceklerin bile yasak olduğu bir beslenme türü değildir. Oruçtan bir diğer farkıda yemek yiyeceğiniz ve yemeyeceğiniz saatlerin sizin tarafınızdan belirleniyor oluşudur.
 
 Intermittent Fasting’in temeli birkaç fikri temel alır:
 
- Vücut sisteminizin insülin yükünü an aza indirme
- Enerji seviyesini yükseltme
- Vücudunuzun yağ yakma seviyesin en yukarı çıkartmak
 
 
Aralıkı oruç diyetinin felsefesi stratejik olarka aç kalmayı hedeflerken bu beslenme tipinin en popüler tipi 18 saat aç kalıp 6 beslenme şeklinde olanıdır. Bu süreler if diyetinde en etkili sonuç alınan optimum süredir.

Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruca başlamadan önce karar verilmesi gereken ilk konu kaç saat süre ile aç kalınacağıdır. En etkili olan süre 18/6 şeklindedir. Fakat sürece alışma için 16/8 olarak başlanabilir. Aç kalınan süreler uyku dahildir.
 
Örnek olarak başlangıç için sabah 10’da kahvaltı yapıldıktan sonra ara öğün yada küçük atıştırmalıklar ile geçirilen ara öğünlerin ardından akşam 18’de tüm öğünler sonlandırılmalıdır. Her ne kadar kalorisi 0 olan içecekler sorun yaşatmayacak olsa da oruçtan farklı olarak if diyetinde günün kalan 16 saatinde su tüketilir. 16 saati ortalama 8 saatini uyuyarak geçireceğiniz düşünülürse aç kalmanız gereken süre 8 saattir. 20/4 saat kuralı uygulayanlar da çok iyi sonuçlar alsada bu beslenme düzenini uygulamadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.
 
- Bu süreçte kişi kendini çok halsiz ve benzeri durumlarda hissederse bu beslenme rutinine ara verebilir. 
- Bu diyete başlandığında günlük aktivitelere aynen devam edilir.
- Dönem dönem uygulanabildiği gibi sürekli de uygulanabilir bir beslenme düzenidir.
- Eğer supplement kullanıyorsanız antrenman sonrası whey protein almanız tavsiye edilir.
 

Aralıklı Oruçta Ne Yenir?

İf diyetinde diğer diyet türleri gibi kişinin eline verilen bir liste yoktur. bu diyette kişi kilo vermek istiyor ise günlük ihtiyacı olan kalorinin 400-600 kalori altında beslenerek kilo verebilir. Aynı zamanda uzun aç kalma süreleri size istediğinizi yeme fırsatı sunmaz. Haftanın bir günün sevdiğiniz şekilde beslensenizde kalan günler tükettiğiniz yiyeceklerin yoğun şeker ve karbonhidrat içermemesine özen gösterin.

Intermittent Fasting Saatleri

Yazımızın birçok noktasında değindiğimiz saat konusunu toparlayacak olursak, uzun süre aç kalmaktan çekinenler için başlanması gereken aralık 14 saat aç kalma (uyku dahil) 10 saat yeme üzerine olabilir. Ardından bu yeme aralığını 8 saat, 6 saat,4 saat olarak azaltın. Sizi rahat bir şekilde gününüzü geçirmenizi sağlayacak 18/6 yada 20/4 tipi beslenme yağ yakımı için ideal olanlarıdır.

Intermittent Fasting(Aralıklı Oruç) Faydaları

- Yapılan araştırmalar her ne kadar insanlar üzerinde yapılmasa da fareler üzerinde kilo azalttığını ve yaşam sürelerinin uzadığı saptanmıştır.
 
- 18/6 saat kuralını uygulayan birçok sporsever kas kaybı yaşamadan yağ yaksalarda bununla ilgili bilimsel bir veriye henüz ulaşıldı.
 
- Kas yapımı için kesin sonuçlar vermeyen if diyeti, uygulayanların yorumu mevcut kas kütlesini koruduğu yönünde.
 
- İf diyeti sanılanın aksine antrenman performansının arttığı yönünde sporcular tarafından çokça vurgulanmaktadır.
 
- Gün içinde yemek ile uğraşınız az olacağından günlük rutininizde kolaylık sağlar.
 
- Uzun süreler açlık iyi kolesterolde artış, kötü kolesterolde azalma sağladığından kalp ve damar sağlığına da faydası vardır.
 
 
Intermittent Fasting diğer adı ile aralıklı oruç ramazan ayı sebebi ile zaten birçoğumuzun alışkın olduğu bir beslenme türü. Deneyen sedanter sporcuların yada spor yapmayan insanların büyük fayda gördüğü bu aralıklı aç kalma diyetini mutlaka deneyip vücudunuzdaki değişimlerine tanık olun. Her kilodan ve yaştan insanın deneyip büyük oranda iyi sonuçlar aldığı bu diyet aradığınız diyet metodu olabilir.
 

Benzer Yazılar

Güncel Gelen Yorumlar 0 Adet

Haydi !
Bizimle bilgini paylaş / Soru sor

Yukarı